MiaCrew: Daniel

19. 4. 2024

Chcete se dozvědět více o našem týmu a našich úžasných členech? Tento měsíc vám představíme Daniela, který má na starosti kompletní chod pražírny Mia Coffee. S pečlivostí dohlíží na každý detail procesu výroby naší kávy, od správného výběru surovin až po finální šálek, který skončí ve vašich rukách.

1. Jak se jmenuješ a o co se primárně v Mia Coffee staráš? 

Jmenuji se Daniel a v Mia Coffee mám na starosti celý provoz naší pražírny. Od výběru zelené kávy až po pražení, komunikaci s dodavateli, správu e-shopu, marketingu a většinu skladových věcí. Naším B2B klientům se snažím vždy vypomoci co se týká výběru, zaškolení nebo správnému nastavení mlýnků.

2. Co tě na práci nejvíce baví?

Baví mě sledovat rozvoj naší firmy. Jsem rád, že se rozrůstá kolektiv a Mia kávu můžete ochutnat už ve vícero kavárnách. Také mě těší vybírat nové kávy do nabídky a sledovat, jak lidem chutnají. Vybíráme vždy pouze z čerstvých a aktuálních sklizní tak, abychom zaručili tu nejlepší kvalitu kávy, která se pak dostává do kaváren nebo domů našim zákazníkům přes e-shop.

3. Jak vypadá tvůj běžný pracovní den? 

Každé pondělí pro všechny kolegy připravuji ranní cupping, kde ochutnáváme buď nové kávy nebo kontrolujeme naší vlastní produkci, jestli je vše v pořádku. Úterý a čtvrtky jsou vždy pražící. Začínáme ráno a většinou pražíme až do večera. Středy a pátky jsou flexibilní. Někdy se věnuji školením, jindy řeším další aspekty provozu pražírny.

4. Jak ses dostal do světa kávy? 

Můj první kontakt s kávou byl díky práci v kavárně/restauraci mé rodiny, kde jsem začínal pracovat jako brigádník za barem.

5. Espresso nebo filtr? 

Jsem spíše zastáncem dobrého ovocného espressa. Preferuji obvykle promyté kávy, které jsou chuťově čistší a dobře identifikovatelné. 

6. Jaká je tvoje nejoblíbenější káva? 

Nejraději mám kávu z Etiopie, nyní u mě vede naše Etiopie Beshasha. Mám také rád kávu z Kolumbie, která již brzy bude v naší nabídce. Co se týče odrůdy, tak mi aktuálně chutná Pink Bourbon, která je typická pro Kolumbii. Historicky má ale základy v Etiopii a možná proto mi tak chutná.

7. A co technologie? Se kterým kávovarem nejraději pracuješ? 

Nyní to jsou určitě kávovary La Marzocco. Na pražírnu jsme si nedávno pořídil Lineu Mini R. Většinu nastavení kávovaru si dokážete nastavit přes mobilní aplikaci. Od teploty vody až po nastavení síly páry. 

8. Kdyby sis mohl dát s kýmkoli na světě kávu, kdo by to byl? 

Určitě by to byl nějaký farmář, od kterého se dostávají zelená zrna k nám do pražírny. Většinu zeleného zrna bereme od Báry z Falcon Coffee, která nám vždy zprostředkuje kávu z jednotlivých farem.

9. Co zrovna děláš a o co se zajímáš, když nejsi v práci? 

Vždy jsem velmi rád sportoval. Nyní na to není už moc času, ale občas si zajdu zahrát tenis nebo fotbal s kamarády. Když je hezky, rád se projedu na své 45 let staré motorce, kterou mi pomohl sestavit kamarád nebo trávím čas s přítelkýní a našim psem Coffee. Také mám rád cestování, během kterého objevuji různé kavárny a sleduji tak aktuální trendy v kávovém odvětví.

10. Máš nějakou vysněnou oblast, kde by sis chtěl dát kávu? 

Rád bych si dal kávu na plantáži v Etiopii nebo Panamě, láká mě tamní prostředí a kvalita kávy.

Zpět na články