AeroPress
AeroPress je vynikající přístroj na přípravu kávy, který využívá vysoký tlak k extrakci a přináší skvělý šálek. To znamená, že můžete používat kávu praženou na espresso i na filtr. AeroPress je zábavný přístroj, který vám umožňuje snadno připravit jeden šálek kávy – je čistější než French press, ale chuťově hutnější než kávy filtrované metodou pour-over.
Recept
Poměr kávy k vodě: 16:230 g (1:14,4)
Káva: 16 g (střední mletí)
Voda: 230 ml
Doba extrakce: 2:20-2:30 min
Teplota pro extrakci: 96 °C
Naučte se dělat AeroPress jako pravý barista.
Krok 02
Umístěte papírový filtr do víčka a propláchněte vodou pro zbavení papírové chuti. Přemístěte AeroPress do obrácené polohy - víčko směřuje nahoru - píst je dole. Vložte 16 g kávy do komory AeroPressu a jemně protřepejte, aby byla káva rovnoměrně rozložena. Položte AeroPress na váhu a nastavte na nulu.
Krok 03
Spusťte časovač a krouživým pohybem nalijte 230 ml horké vody. Po zalití 5x zamíchejte, ujistěte se, že všechny mleté částice jsou navlhčené, a nasaďte víčko na vrch AeroPressu.
Krok 04
V 1:45 opatrně otočte AeroPress nad dekantér a ve 2:00 začněte tlačit píst jemným tlakem. Tlačení pístu by mělo trvat přibližně 20–30 sekund. Přestaňte tlačit, když uslyšíte „syčení“. Cílem je mít veškerou kávu extrahovanou do 2:20 – 2:30 minut.
Poznámky
Velikost mletí a teplota vody má vliv na chuť, proto experimentujte pro nejlepší výsledky.