Cold Brew
Horké letní měsíce jsou skvělým časem na přípravu našeho oblíbeného cold brew. Tato káva nabízí přirozeně sladkou a koncentrovanou chuť, kterou lze vyzkoušet třeba s mlékem nebo jen tak s ledem pro osvěžení. Doporučujeme kávová zrna s výraznou chutí a intenzivní sladkostí, aby bylo cold brew plný chutí. Pokud nemáte speciální nádobu, můžete si ho připravit jako my ve French pressu.
Recept
Poměr kávy k vodě: 70:800 g (1:12)
Káva: 70 g (hrubé mletí)
Voda: 800 ml
Doba extrakce: nejméně 12 hod
Naučte se dělat Cold Brew jako pravý barista.
Krok 01
Pro plně aromatickou cold brew kávu, která nebude slabá, doporučujeme poměr 1:12, což znamená 12 dílů vody na 1 díl kávy. Na 800 ml vody použijte přibližně 70 g kávy. Kávu si namelte hruběji než jste zvyklí na klasický Pour over a nasypte do French pressu.
Krok 02 / Varianta 1
Nalijte 200 ml horké vody (asi 95 °C) do French pressu, krátce zamíchejte a následně přidejte 600 ml studené vody. Horká voda pomůže lepší extrakci a uvolní více chutí, což vaše cold brew udělá chuťově silnější. Tato příprava se skvěle hodí pro pití s ledem nebo mlékem.
Krok 02 / Varianta 2
Nebo můžete rovnou nalít 800 ml studené vody do French pressu a získat tak chuťově lehčí nápoj. Směs kávy a vody promíchejte lžící, zakryjte French press víkem bez stlačení pístu. Dejte do lednice, aby se vychladila.
Krok 03
Po 12 až 18 hodinách louhování můžete stlačit píst French pressu a podávat cold brew s ledem nebo jen tak.