Espresso
Správné nastavení espressa je nezbytnou dovedností pro každého baristu. To, jak rychle se mletá káva rozpouští ve vodě, výrazně ovlivňuje chuť výsledného nápoje. Chuť espressa závisí na množství použité kávy, celkové hmotnosti nápoje a čase, který je potřeba k jeho přípravě. Pomocí jednoduchého poměru a několika kroků můžeme vytvořit skvěle vyvážené a chutné espresso.
Recept
Poměr kávy k vodě: 18:36 g (1:2)
Káva: 18 g (jemné mletí)
Voda: 36 g
Doba extrakce: 25-29 sekund
Teplota pro extrakci: Mezi 93-96 °C
Naučte se dělat espresso jako pravý barista.
Krok 03
Kávu v portafiltru stlačte přibližným tlakem 10 až 15 kg. Důležitější než síla utlačení je udržet kávu v rovině.
Krok 05
Spusťte extrakci. Výsledná váha by měla být přibližně 36 g, přičemž doba extrakce by měla být v rozmezí 25–29 sekund. Pokud extrakce trvá méně než 25 sekund, káva je namleta příliš hrubě – upravte mletí na jemnější. Pokud extrakce trvá déle než 29 sekund, káva je namleta příliš jemně – nastavte hrubší mletí.
Krok 06
Pro vyváženější chuť promíchejte espresso, aby se jednotlivé vrstvy před pitím spojily. Pak už si stačí svůj šálek jen vychutnat.
Poznámky
- Na espresso použijte kávu alespoň 2 týdny od upražení.
- Mezi každou úpravou mletí odemelte trochu kávy, abyste zajistili, že všechna káva je v nové požadované hrubosti.
- Aby byl váš kávovar v opravdu dobrém stavu a vaše káva chutnala co nejlépe, je nezbytné stroj denně důkladně čistit. Dobře udržovaný kávovar sníží náklady na servis a zajistí vám roky spolehlivého provozu.