French press
French press je jednoduchý a klasický způsob přípravy kávy. Přestože není vždy dostatečně doceněný, může při správném použití přinést skvělé výsledky. Kávová zrna jsou při přípravě zcela ponořena v horké vodě, což dodává nápoji intenzivní sladkou chuť. To oceníte zejména při přidání mléka, protože síla kávy zůstává zachována. French press je ideální pro více lidí a přirozeně sladké kávy.
Recept
Poměr kávy k vodě: 19:300 g (1:16)
Káva: 19 g (hrubé mletí)
Voda: 300 ml
Doba extrakce: 4:00 min
Teplota pro extrakci: 93-96 °C
Naučte se dělat french press jako pravý barista.
Krok 01
Před přidáním mleté kávy doporučujeme nalít do French pressu horkou vodu a poté ji vylít. Tento krok přístroj důkladně ohřeje a zlepší proces extrakce.
Krok 02
Ohřejte vodu na optimální teplotu 93-96 °C. Nasypte do Frech pressu 19 g kávy, zalijte 300 ml vody a promíchejte.
Krok 03
V čase 3:30 kávu promíchejte a seberte pěnu z povrchu. Káva klesne na dno a na vrchu zůstane zbytek pěny. Před stlačením seberte vrchní vrstvu pěny lžící a vyhoďte ji. Odstranění pěny pomůže vytvořit čistší šálek kávy.
Krok 04
V čase 4:00 kdy káva odpočívala po míchání a odstranění pěny, je čas připojit filtr a pomalu stlačit. Je důležité stlačovat pomalu, aby se zabránilo protlačení sedimentu skrz síťový filtr do vašeho šálku. Kávu následně přelejte do nové konvice nebo rozlejte do šálků a můžete degustovat.