Pour-Over
S konvicí, dripperem a filtrem připravíte kávu metodou pour-over, která zaručuje čistou chuť. Tato metoda je vhodná pro různé druhy kávy, avšak nejlépe vyniknou zrna se světlým až středním pražením a jemnou aciditou. Mezi nejuznávanější techniky pour-over patří V60, která vykouzlí čistou chuť i výrazné aroma. Tento recept je ideální pro jednu porci V60.
Recept
Poměr kávy k vodě: 15:250 g (1:16)
Káva: 15 g (střední mletí)
Voda: 250 ml
Doba extrakce: 2:30 - 3:00 min
Teplota pro extrakci: 96 °C
Naučte se dělat Pour-Over jako pravý barista.
Krok 01 / Příprava
Nejprve vložte filtr do V60 na váš hrnek nebo server. Filtr propláchněte horkou vodou, abyste odstranili papírovou pachuť, a poté vodu z hrnku vylijte. Kávu umelte na střední hrubost a nasypte ji do V60. Několikrát lehce poklepejte na bok dripperu, aby se kávové lůžko vyrovnalo. Pokud máte rychlovarnou konvici s nastavením teploty, nastavte ji na 96 °C. Pokud ne, nechte vodu převařit a poté počkejte 1 až 2 minuty, než trochu zchladne.
Krok 02 / Blooming
Umístěte V60 a server na váhu, vynulujte ji, a jakmile budete připraveni, začněte nalévat a spusťte časovač. Jemnými krouživými pohyby nalijte 45 g vody. Ujistěte se, že všechna kávová zrna jsou rovnoměrně pokryta vodou. Oběma rukama jemně zatočte s dripperem V60, aby se káva rovnoměrně zvlhčila. Nechte kávu 45 sekund rozkvétat.
Krok 03 / Extrakce
Po 45 sekundách začněte s naléváním zbylé vody pomocí kontrolovaného spirálového pohybu, začínající od středu a pokračuje směrem k okrajům V60. Udržujte tento soustředný pohyb plynulý a nepřerušovaný, dokud nenalijete veškerou zbývající vodu. Ujistěte se, že jste pokryli veškerou kávu na stranách filtru. Tento proces by měl být dokončen do 1:20. Po dokončení nalévání opět jemně zatočte s V60. Nechte veškerou kávu protéct do hrnku nebo serveru. Celková doba extrakce by měla být kolem 2:30 až 3:00 minut. Sejměte V60 z hrnku nebo serveru, zamíchejte kávu a vychutnejte si ji.
Poznámky
- Pokud káva překape za déle více než 3 minuty, nastavte hrubost mletí na hrubší.
- Pokud vaše káva překape za méně než 2,5 minuty, nastavte hrubost mletí na jemnější.