Doprava nad 1500 Kč zdarma / Garance kvality / Rychlé odeslání
Doprava nad 1500 Kč zdarma / Garance kvality / Rychlé odeslání

Pour-Over

S konvicí, dripperem a filtrem připravíte kávu metodou pour-over, která zaručuje čistou chuť. Tato metoda je vhodná pro různé druhy kávy, avšak nejlépe vyniknou zrna se světlým až středním pražením a jemnou aciditou. Mezi nejuznávanější techniky pour-over patří V60, která vykouzlí čistou chuť i výrazné aroma. Tento recept je ideální pro jednu porci V60.



Recept

Poměr kávy k vodě: 15:250 g (1:16)
Káva: 15 g (střední mletí)
Voda: 250 ml
Doba extrakce: 2:30 - 3:00 min
Teplota pro extrakci: 96 °C

Naučte se dělat Pour-Over jako pravý barista.

Krok 01 / Příprava

Nejprve vložte filtr do V60 na váš hrnek nebo server. Filtr propláchněte horkou vodou, abyste odstranili papírovou pachuť, a poté vodu z hrnku vylijte. Kávu umelte na střední hrubost a nasypte ji do V60. Několikrát lehce poklepejte na bok dripperu, aby se kávové lůžko vyrovnalo. Pokud máte rychlovarnou konvici s nastavením teploty, nastavte ji na 96 °C. Pokud ne, nechte vodu převařit a poté počkejte 1 až 2 minuty, než trochu zchladne.

Krok 02 / Blooming

Umístěte V60 a server na váhu, vynulujte ji, a jakmile budete připraveni, začněte nalévat a spusťte časovač. Jemnými krouživými pohyby nalijte 45 g vody. Ujistěte se, že všechna kávová zrna jsou rovnoměrně pokryta vodou. Oběma rukama jemně zatočte s dripperem V60, aby se káva rovnoměrně zvlhčila. Nechte kávu 45 sekund rozkvétat.

Krok 03 / Extrakce

Po 45 sekundách začněte s naléváním zbylé vody pomocí kontrolovaného spirálového pohybu, začínající od středu a pokračuje směrem k okrajům V60. Udržujte tento soustředný pohyb plynulý a nepřerušovaný, dokud nenalijete veškerou zbývající vodu. Ujistěte se, že jste pokryli veškerou kávu na stranách filtru. Tento proces by měl být dokončen do 1:20. Po dokončení nalévání opět jemně zatočte s V60. Nechte veškerou kávu protéct do hrnku nebo serveru. Celková doba extrakce by měla být kolem 2:30 až 3:00 minut. Sejměte V60 z hrnku nebo serveru, zamíchejte kávu a vychutnejte si ji.

Poznámky

  • Pokud káva překape za déle více než 3 minuty, nastavte hrubost mletí na hrubší.
  • Pokud vaše káva překape za méně než 2,5 minuty, nastavte hrubost mletí na jemnější.

Kde můžete naše produkty ochutnat? Prozkoumejte naše realizace a zjistěte, kde na nás můžete narazit.

Buďte neustále v obraze. Inspirujte se ze světa kávy a čajů.

BLOG

„BARÚ – kousek Belgie ve vašem šálku.“

3. 11. 2024

Nová vizuální identita Mia Coffee

15. 10. 2024

MiaCrew: Verča

18. 9. 2024