Osvěžte se a připravte si V60 na led.
2. 7. 2023
Zkuste tento snadný a rychlý způsob přípravy, který vám umožní vychutnat si skvělou kávu i během horkých letních dnů. Skvělé osvěžení za pár minut!
Horké dny jsou tady a my se s vámi rádi podělíme, jak se osvěžujeme u nás v pražírně. Momentálně u nás vede káva z Peru / Lucero Anayeli, která je plná ovocných tónů po broskví a meruněk.
Benefity při přípravě kávy na led oproti Cold brew metodě.
Rychlejší příprava
Na rozdíl od Cold brew, můžete pít ledovou kávu za pár minut. Takže pokud máte náhlou chuť na to, vychutnat si osvěžující ledovou kávu hned a nečekat 24 hodin je tento recept přímo pro vás.
Čistá a chuťově výraznější káva
Při správném provedení, tento způsob přípravy kávy vám dopřeje chuťově výraznější, jasnější a komplexnější kávu. Kávy připravené metodou "Immersion", ( tedy metodou, kdy je celý objem vody v kontaktu po celou dobu s kávou ) jsou si obvykle velmi často chuťově podobné.
Co budeme potřebovat?
- 35g kávy namleto o trochu jemněji než na teplou variantu V60
- 300g horké vody
- 200g ledu
- Dekantér
- V60
- Papírové filtry
- Konvici
- Váhu
Postup
Krok 1
Zapněte konvici s vodou. Zatímco se voda ohřívá, prolijeme filtrační papír horkou vodou nad dřezem, aby jsme se zbavili případné papírové chuti. Naplníme dekantér ledem a umístíme do V60 filtr. Do filtru nasypeme 35g kávy a zarovnáme, aby káva ve filtru byla rovnoměrně rozprostřená.
Krok 2
Blooming, neboli rozkvět kávy. Kávu zalijeme asi 70 g vody o teplotě 95 C a necháme 30 sekund. Během těchto 30 sekund kávu promícháme tak, že s V60 zakroužíme, aby se veškerá káva namočila. Po 30 sekundách přiléváme pomalu a krouživými pohyby zbytek vody.
Krok 3
Ideální čas, kdy se nám káva překape je mezi 2:30 až 3:00 minut. Po dokapání zbytku kávy odejmeme V60 a párkrát protočíme s dekantérem, aby se rozpustil zbytek ledu.
Krok 4
Servírujeme na pár kostek ledu a vy si vychutnejte tuhle osvěžující kávu s rodinou nebo přáteli.